فهرست مطالب

رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی - پیاپی 53 (پاییز 1402)

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 53 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سحر پیرجمادی، رضا امین زاده، احمد محمودی*، زهرا همت یار صفحات 5-17
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکارها و پیامدهای جلوگیری از تنفر و ترک ورزش دانش آموزان انجام گرفت.

    روش پژوهش: 

    هدف پژوهش کاربردی و روش پژوهش کیفی بود. بدین منظور با 21 نفر از صاحب نظران به صورت قضاوتی هدفمند و با استفاده از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند اشباع نظری حاصل شد. داده ها با استفاده از رویکرد اکتشافی از طریق فرایند شناسه گذاری و تحلیل آن با استفاده از نرم افزار کیفی مکس کیودی ای انجام شد. همچنین از پایایی بازآزمون استفاده شد.

    یافته ها

    در پژوهش حاضر 104 شاخص در قالب 14 مفهوم (استفاده از دانش و علم تمرین، توجه به ویژگی های شخصیتی-روانی، توسعه ورزش همگانی، حذف عادات نامناسب در محیط های ورزشی، تبلیغ و ترویج، اقتصادی، تسهیل دسترسی، نقش دولت و مسیولان، افزایش مشارکت، افزایش آگاهی، بهبود وضعیت جسمی-روانی جامعه، تغییر باورها، توسعه حرفه ای و توسعه آموزشی) شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر بر توجه به عوامل راهبردهای انگیزشی، فرهنگ سازی، راهبردهای ساختاری، فرهنگ پذیری ورزش در جامعه، افزایش سلامت عمومی و توسعه زیرساخت های ورزشی در جلوگیری از تنفر و تمرین زدگی دانش آموزان از ورزش تاکید دارد. در این زمینه توجه به عواملی نظیر ساخت و مکان یابی اماکن ورزشی در محیط مدرسه، افزایش ساعت تربیت بدنی در مدارس، تهیه برنامه های ورزشی در رادیو و تلویزیون، برگزاری برنامه های صبحگاهی ورزشی، دعوت از چهره های مشهور ورزشی و ارایه تخفیف به کودکان و نوجوانان به منظور جلوگیری از تنفر و تمرین زدگی دانش آموزان از ورزش پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: انگیزش، تجربیات فردی، ترک ورزش، دانش آموز، زیر ساخت
  • مالک احمدی*، محمد جلیلوند، عبدالله حمایت طلب صفحات 19-32
    مقدمه

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی مدل بازی تاکتیکی بر خودکارامدی، لذت بردن از فعالیت بدنی و یادگیری سرویس بدمینتون بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است و طرح پژوهش شامل پیش آزمون و پس آزمون، در دو گروه آزمایش و کنترل انجام گرفت. 30 شرکت کننده دانش آموز دختر 9 تا 12 ساله، به صورت داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند و پس از همتاسازی بر اساس ویژگی های پیکرسنجی به شکل تصادفی در دو گروه مدل بازی تاکتیکی (15 نفر) و گروه تمرین سنتی (15 نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل یک دوره برنامه آموزش بدمینتون بود که طی هشت هفته و هر هفته سه جلسه یک ساعته به دو روش سنتی و بازی تاکتیکی انجام گرفت. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه مقیاس لذت بردن از فعالیت بدنی، آزمون خودکارامدی عمومی و آزمون سرویس بلند بدمینتون بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس و آزمون تی مستقل نشان داد که گروه تمرینی مدل بازی تاکتیکی نسبت به گروه تمرین سنتی افزایش معناداری در خودکارامدی، لذت بردن از فعالیت بدنی و سرویس بلند بدمینتون داشتند.

    نتیجه گیری

    در کل، یافته ها بیانگر آن است که تمرین با روش مدل بازی تاکتیکی نسبت به روش سنتی مزیت های روان شناختی دارد و باعث بهبود یادگیری مهارت حرکتی سرویس بلند بدمینتون می شود.

    کلیدواژگان: مدل بازی تاکتیکی، خودکارآمدی، لذت از فعالیت بدنی، بدمینتون
  • زهرا خسروی، ابراهیم محمد علی نسب فیروزجاه*، مرتضی همایون نیا فیروزجاه صفحات 33-47
    مقدمه

    سندروم متقاطع فوقانی سبب ایجاد محدودیت حرکتی و ضعف در عملکردهای حرکتی افراد می شود. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه سواد جسمانی و عملکرد اندام فوقانی در دختران با و بدون سندروم متقاطع فوقانی بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای است و داده های آن به صورت میدانی جمع آوری شدند. جامعه آماری پژوهش، شامل دو گروه دانش آموزان دختر 10-12 ساله سالم و دانش آموزان مبتلا به سندروم متقاطع فوقانی شهر خلخال در سال تحصیلی 1401-1402 بودند. با استفاده از نرم افزار جی پاور، تعداد نمونه آماری، 60 نفر تعیین شد. این تعداد با استفاده از صفحه شطرنجی غربالگری شدند و پس از ارزیابی های کمی قامتی در دو گروه سالم (30 نفر) و گروه مبتلا به سندروم متقاطع فوقانی (30 نفر) قرار گرفتند. زاویه سر به جلو و شانه به جلو با استفاده از فتوگرافی، زاویه کایفوز با استفاده از Goniometer-pro app، سواد جسمانی با استفاده از آزمون سواد بدنی کانادا (2-CAPL) و عملکرد اندام فوقانی نیز با استفاده از آزمون Y اندام فوقانی ارزیابی شدند. داده ها از طریق آزمون t مستقل در محیط نرم افزار اس. پی. اس. اس نسخه 26 در سطح 0/05 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دختران سالم در همه متغیرهای سواد جسمانی و عملکرد اندام فوقانی نسبت به دختران مبتلا به سندروم متقاطع فوقانی به طور معناداری در وضعیت مطلوب تری قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق پیشنهاد می شود مربیان و متخصصان ورزشی و تندرستی از نتایج این تحقیق برای توسعه سواد حرکتی و عملکرد دانش آموزان دارای سندروم متقاطع فوقانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: دختران، سندرم متقاطع فوقانی، سواد جسمانی، عملکرد اندام فوقانی
  • کریم بهارلویی*، وی اس وانگواد صفحات 49-59
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر تاثیر یک دوره تمرینات آرام سازی پیشرونده بر کارآمدی عضلانی و عملکرد ورزشکاران تیراندازی با کمان ‏بود. ‏

    ‏روش پژوهش: 

    در این پژوهش نیمه تجربی که با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت، 40 ورزشکار مرد تیراندازی با کمان به صورت دردسترس ‏انتخاب و در دو گروه تمرینات آرام سازی پیشرونده و کنترل قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، شرکت کنندگان اقدام به 9  پرتاب تیراندازی با کمان نمودند که در حین پرتاب فعالیت الکتریکی با استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی ثبت شد. با توجه به روش مطرح شده در روش شناسی پژوهش مرحله تمرینی ارام سازی پیشرونده در شش هفته و هر هفته سه جلسه و هر جلسه 30 دقیقه ‏انجام گرفت. بعد از اتمام مرحله تمرینی، مرحله پس آزمون انجام گرفت که شرکت کنندگان همانند مرحله پیش آزمون اقدام به اجرای 9 پرتاب تیراندازی با کمان نمودند که در حین پرتاب فعالیت الکتریکی با استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی ثبت شد. داده ها به روش ‏تحلیل کواریانس تک متغیری تحلیل شد.‏

    یافته ها

    نتایج حاکی از این بود که مداخله آرام سازی پیشرونده بر عملکرد (P<0.05)، فعالیت الکتریکی عضله دوسربازویی (P<0.05) و فعالیت الکتریکی عضله سه سربازویی (P<0.05) تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر بر اهمیت برنامه آرام سازی پیشرونده بر کارامدی عضلانی و عملکرد تیراندازن با کمان تاکید دارد.‏

    کلیدواژگان: آرام سازی پیشرونده، فعالیت الکتریکی، عملکرد حرکتی
  • الهام شیبانی، لیلی خاوری*، فرحناز آیتی زاده صفحات 61-75
    مقدمه

    ورزش بر ارتقای سلامت تاثیر زیادی دارد و اخیرا تاثیر آن بر بهبود عملکرد سیستم عصبی و فرایندهای شناختی مورد توجه پژوهشگران زیادی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر توجه درونی و بیرونی طی تمرین مهارت دریبل فوتسال بر سطح سرمی عامل رشد عصبی مشتق از سلول های گلیال (GDNF) و عملکرد شناختی است.

    روش پژوهش: 

    42 دانشجوی دختر تمرین نکرده به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه کنترل بدون تمرین، کنترل با تمرین، توجه درونی و توجه بیرونی با تمرین قرار گرفتند. آزمودنی های گروه های تمرینی طی 15جلسه، هر جلسه با انجام پنج کوشش به فعالیت دریبل فوتسال طبق آزمون دریبل پرداختند. 48 ساعت پیش و پس از پیش آزمون و پس آزمون خون گیری و عملکرد شناختی به صورت آزمون استروپ انجام گرفت. عامل خونی GDNF به روش الایزا سنجیده شد. تحلیل آماری در سطح معناداری 0/05 ≥P انجام گرفت.

    یافته ها

    توجه درونی طی تمرین دریبل بر سطح سرمی GDNF (P=0/12) و عملکرد شناختی (0/07=P) تاثیر معناداری نداشت. توجه بیرونی طی تمرین دریبل بر سطح سرمی GDNF تاثیر معناداری داشت (0/01=P)، اما بر عملکرد شناختی تاثیر معناداری نداشت (0/16=P).

    نتیجه گیری

    نوع توجه درونی یا بیرونی حین دریبل فوتسال تفاوت خاصی در عملکرد شناختی و افزایش سطح سرمی پروتیین مشتق از سلول های گلیال ایجاد نمی کند. اما تاثیرات توجه بیرونی بر سطح سرمی GDNF قابل توجه بوده است.

    کلیدواژگان: دریبل فوتسال، عملکرد شناختی، سلول های گلیال مغز
  • فهیمه ادیب صابر، سلیمان انصاری کلاچاهی*، اکبر اللهیاری کرنق، رجبعلی احمدی، بابک برکادهی صفحات 77-89
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه مهارت های حرکتی در چهار گروه کودکان کم توان ذهنی، سندروم داون، طیف اوتیسم و گروه کودکان عادی اجرا شد.

    روش پژوهش: 

    راهبرد پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش کودکان 7 تا 12 ساله مراکز استثنایی شهر رشت در سال 1401 بودند. 100 نفر (برای هر گروه 25 نفر) به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. خرده آزمون های عملکرد حرکتی درشت و ظریف از فرم کوتاه شده ابزار اندازه گیری تبحر حرکتی برونینکس اوزرتسکی-نسخه دوم جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس در سطح معناداری0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در خرده آزمون های سرعت حرکت و چابکی، تعادل، قدرت، زمان واکنش، چالاکی اندام فوقانی و نمره کل تبحر حرکتی، عملکرد کودکان دارای اوتیسم و نشانگان داون، ضعیف تر از دو گروه دیگر بود (0/001=P). در خرده آزمون های تعادل و قدرت تفاوت معناداری بین دو گروه کودکان عادی و کم توان ذهنی وجود نداشت. همچنین، در خرده آزمون های هماهنگی دوسویه و کنترل بینایی-حرکتی، کودکان اوتیسم عملکرد ضعیف تری نسبت به هر سه گروه دیگر داشتند (0/001=P) و بین سه گروه دیگر تفاوت معنا داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مهارت های حرکتی ضعیف کودکان اوتیسم و نشانگان داون و تاثیر مهارت های حرکتی با مهارت های اجتماعی، تحصیلی و یادگیری به نظر می رسد گنجاندن آموزش و تمرینات مهارت های حرکتی در کودکان با نیازهای ویژه در سنین پایین تر در روتین برنامه های آموزشی در مدارس و مراکز کاردرمانی ضروری است.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، سندروم داون، کم توان ذهنی، مهارت حرکتی درشت، مهارت حرکتی ظریف
|
  • Sahar Pirjamadi, Reza Aminzadeh, Ahmad Mahmoudi *, Zahra Hematyar Pages 5-17
    Introduction

    The present study was conducted with the purpose of identifying the solutions and consequences of preventing Students' Hate and Leaving of Sport.

    Methods

    The purpose of the research was applied and the research method was qualitative. For this purpose, theoretical saturation was achieved with 21 experts in a purposeful judgment and using in-depth and semi-structured interviews. The data was collected using an exploratory approach through the identification process and its analysis using the qualitative software MaxQD. Also the retest reliability of the test was used.

    Results

    In the current research, 104 indicators in the form of 14 concepts (use of knowledge and practice science, attention to personality-psychological characteristics, development of public sports, elimination of inappropriate habits in sports environments, advertising and promotion, economic, facilitating access, role of government and officials, Increasing participation, increasing awareness, improving the physical-psychological condition of society, changing beliefs, professional development, educational development) were identified.

    Conclusion

    The current research emphasizes on the factors of motivational strategies, culture building, structural strategies, acculturation of sports in the society, increase of public health and development of sports infrastructures in preventing students from hating and practicing sports. In this context, paying attention to factors such as the construction and location of sports facilities in the school environment, increasing the hours of physical education in schools, preparation of sports programs on radio and television, holding morning sport programs, invite famous sport figures and offer discounts to teenagers in order to prevent students from hating and leaving of sport it is suggested.

    Keywords: Individual Experiences, Infrastructure, Leaving sport, Motivation, students
  • Malek Ahmadi *, Mohammad Jalilvand, Abdollah Hemayattalab Pages 19-32
    Introduction

    This study aimed to investigate the effectiveness of the tactical games model on self-efficacy, physical activity enjoyment, and learning of badminton long serve in adolescent female students.

    Methods

    The current research method was a quasi-experimental type with a pre-test and post-test research design that included two experimental and control groups. Thirty female students aged 9 to 12 years old voluntarily participated in the research. After being homogeneous according to anthropometric features, they were randomly assigned to two tactical games model (n=15) and traditional training (n=15) groups. The training program included a badminton training program that was conducted for eight weeks and three 60-minute sessions per week using two traditional and tactical games methods. The tools used in this study included the Physical Activity Enjoyment Scale, the General Self-Efficacy Scale, and the badminton long serve test.

    Results

    The results of the analysis of covariance and independent samples t-test showed that the tactical games model group had a significant increase in self-efficacy, physical activity enjoyment, and badminton long serve scores compared with the traditional training group.

    Conclusion

    Overall, these findings suggest that a training course with a tactical games model has advantages in some psychological variables and motor skills learning of badminton long serve compared with the traditional method.

    Keywords: tactical game model, Self-Efficacy, enjoyment of physical activity, badminton
  • Zahra Khosravi, Ebrahim Mohammad Ali Nasab Firouzjah *, Morteza Homayounnia Firouzjah Pages 33-47
    Introduction

    Upper crossed syndrome causes movement limitation and weakness in people's movement functions. This study aimed to compare physical literacy and upper extremity movement functions in girls with and without the upper crossed syndrome.

    Methods

    The method of this research was descriptive and causal-comparative using field data collection. The statistical population of the research included two groups of healthy 10- to 12-year-old female students and also students with the upper crossed syndrome in Khalkhal City in the academic year of 2022-2023. Using G-power software, the statistical sample size was determined to be 60 people. These people were screened using a checkerboard and after quantitative height assessment, they were assigned to two Healthy (30 people) and the Upper Cross Syndrome (30 people) groups. Forward head angle and forward shoulder angle were measured using photography, kyphosis angle was measured using the Goniometer-pro app. The Canadian Assessment of Physical Literacy – version 2 (CAPL-2) questionnaire was used for the evaluation of physical literacy and Upper Quarter Y-Balance Test (UQYBT) was used to assess upper limb function. The Data were analyzed using an independent t-test in SPSS-26 software at the significant level of 0.05.

    Results

    The results showed that healthy girls were significantly in a better condition in all variables of physical literacy and upper limb function than girls with the upper crossed syndrome.

    Conclusion

    According to the results of this research, it is suggested that coaches and sports and health professionals use the results of this study to develop the physical literacy and functions of students with the upper crossed syndrome.

    Keywords: girls, Physical literacy, upper crossed syndrome, upper extremity performance
  • Karim Baharlouei *, V.S. Wangwad Pages 49-59
    Introduction

    The Purpose of the current study was to examine the effect of a progressive relaxation training period on muscle efficiency and performance of archery athletes. ‎

    Methods

    In this semi-experimental study, which was conducted with a pre-test-post-test design with a control group, 40 male archery athletes were randomly selected and placed in two groups of relaxation and control exercises. In the pre-test stage, the participants made 9 archery throws, during which the electrical activity was recorded using an electromyography device. According to the method proposed in the methodology of the research, the training phase of progressive relaxation was done in six weeks and three sessions each week and each session lasted 30 minutes. After the training phase, the post-test phase was conducted, where the participants performed 9 archery throws, as in the pre-test phase, during which the electrical activity was recorded using an electromyography device. The data was analyzed by univariate covariance analysis.‎

    Results

    The results indicated that progressive relaxation intervention on performance (P<0.05), the electrical activity of biceps muscle (P<0.05) and triceps muscle electrical activity (P<0.05) has a significant effect.‎

    Conclusion

    In general, the results of the present study emphasize the importance of a progressive relaxation program on muscle efficiency and archery performance.

    Keywords: progressive relaxtion, electrical activity, Motor Performance
  • Elham Sheibani, Leyli Khavari Khorasani *, Farahnaz Ayatizadeh Pages 61-75

    .

    Introduction

    Exercise has a great effect on health promotion, and recently its effect on improving the nervous system functions and cognitive processes has attracted the attention of many researchers. This study aimed to investigate the effect of internal and external attention during futsal dribbling skill training on the serum level of glial cell-derived neurotrophic factor (GDNF) and cognitive function.

    Methods

    forty-two untrained female students were selected by available sampling and randomly assigned into four Control without training, Control with training, Internal Attention, and External Attention groups. During 15 sessions, the participants of the training groups did the futsal dribbling training according to the dribbling test by making five trials in each session. Forty-eight hours before the pre-test and after the post-test, blood samples were drawn and cognitive function was measured using the Stroop test. GDNF blood factor was measured via the ELISA method. Statistical analysis was conducted at a significance level of P≤0.05.

    Results

    Internal attention during dribbling training had no significant effect on GDNF serum level (P=0.12) and cognitive function (P=0.07). External attention during dribbling training had a significant effect on GDNF serum level (P=0.01) but did not have a significant effect on cognitive function (P=0.16).

    Conclusion

    The type of internal or external attention during futsal dribbling does not make a particular difference in cognitive function and increases the serum level of GDNF. But the effects of external attention on the serum level of GDNF have been significant.

    Keywords: Futsal Dribble, cognitive function, Glial Cell-Derived
  • Fahimeh Adibsaber, Soleyman Ansari Kolachahi *, Akbar Allahyari Karnagh, Rajab Ali Ahmadi, Babak Barkadehi Pages 77-89
    Introduction

    This study aimed to compare motor skills in four groups of intellectual disability, Down syndrome, autism spectrum, and normal children.

    Methods

    The research method was descriptive and causal-comparative. The statistical population of this study included children aged 7 to 12 from centers for special needs in Rasht City in 2022. One hundred people (25 participants for each group) were considered as statistical samples. Eight sub-tests of the shortened form of Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency - Second Edition (BOT-2) were used to collect data. Analysis of variance test was used to analyze the research data at the significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that in the sub-tests of movement speed and agility, balance, strength, reaction time, upper limb dexterity, and the total score of motor proficiency, the performance of children with autism spectrum and Down syndrome was weaker than the other two groups (P=0.001). There was no significant difference between the two groups of normal and intellectually disabled children in the balance and strength subtests (P>0.05). Also, in bilateral coordination and visual-motor control subtests, children with autism had a weaker performance than the other three groups (P=0.001), and no significant difference was observed between the other three groups (P>0.05).

    Conclusion

    Considering the poor motor skills of children with autism spectrum and Down syndrome, and the effect of motor skills on social, academic, and learning skills, it seems necessary to include motor skills training and exercises for children with special needs at younger ages in educational programs of special schools and occupational therapy centers.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Down syndrome, gross motor skills, intellectual disability, fine motor skills